Mitä tehdä Suomussalmella?

Ratsastus

n. 13 km 5-tietä Kiannonkuohuista etelään päin.

Väinöläntalli
Jumaliskyläntie 29a
89600 Suomussalmi
Anu 044-2885590

Tutustu talliin tästä

Luistelu

Matkaluistelu on luistelua luonnonjäille auratuilla jääradoilla eli matkaluisteluradoilla sekä jäädytetyillä luisteluradoilla.

Suomussalmen keskustan alueella on kolme hoidettua jääkiekko-kaukaloa ja kaksi luistelualuetta.Kaukalot sijaitsevat Kirkonkylän koululla, Kirkkopuistossa ja Pitämän kentällä. Ruukinkankaan koulukeskuksessa ja Siikarannassa entisen ammattiopiston
pihassa olevat luistelualueet pidetään avoinna läpi talven.
Kaikki kaukalot ja luistelualueet ovat kuntalaisten vapaassa käytössä.

Matkaluistelurata Kiantajärven jäälle avataan kevättalvella

(välille Ruomasianpuisto - Luokanaho). Pituutta tällä radalla on noin 1,5 km

Sauvakävely

Sauvakävely on kaikille sopiva kuntoilumuoto, joka harrastaminen on helppo aloittaa.

Reippailla voi niin kuntopoluilla, metsissä, lumessa kuin asfaltillakin.
Sauvakävely on tehokkaampaa kuin miltä se tuntuu. Se on myös turvallista, koska sauvat ovat tukena myös liukkaalla tai kuoppaisella alustalla. Sauvakävelyssä jokainen saa etsiä itselleen sopivan vauhdin ja tehon.

Sauvoja voi lainata Kylpylähotellin vastaanotosta (rajoitettu määrä).

Pyöräily

Pyörällä temppuillaan ja leikitään, sillä torjutaan ilmastonmuutosta sekä kuntoillaan. Pyöräretki on mukava tapa tutustua niin Suomussalmen kohteisiin: ehdit nähdä enemmän ja saat samalla liikuntaa.

Pyöräily on myös ekologista, sillä se ei tuota käytännössä lainkaan päästöjä. Mitä useampi siirtyy ratin takaa satulan päälle sitä pienemmät ovat liikenteen päästöt.

Yhä suurempi osa aktiivisista kesäpyöräilijöistä jatkaa pyöräilyä myös talvella. Oikeat varusteet ja pyöräteiden hyvä talvikunnossapito ovat avaimia ympärivuotiseen pyöräilyyn. Tutkimusten mukaan talvipyöräily on myös luultua turvallisempaa.

Pyörä ei ole vain liikunta- tai liikenneväline – pyöräily on elämäntapa. Pyörällä pääsee pitkälle.

Lumikenkäily

Lumikenkäkävely tai -juoksu sopii aktiiviliikkujan peruskestävyysharjoitteluun, vauhtileikittelyharjoituksiksi tai palauttaviksi päivien välipalaksi.

Lumen pehmeyttä ja lumikenkien
tasapainoa lisääviä ominaisuuksia kannattaa hyödyntää: se on tavallista kävelyä tehokkaampaa ja lumikengillä voi hakea haastavia maastoja. Lumenpaksuuden ja ominaisuuksien vaihtelut tuovat vaihtelua myös lenkkeihin. Lumikenkälenkille voi lähteä kovemmilla pakkasillakin kuin juoksu- tai hiihtolenkeille.

Lumikengillä pääset lenkille metsän suojaan. Lumikenkälenkille voi lähteä isohkoon puistoon, lähimetsiin tai pururadan maastoihin

Retkeily

Suomussalmen kunnan alueella on runsaasti merkittyjä retkeilyreittejä ja luontopolkuja. Tunnetuimmat luontokohteet löytyvät kunnan pohjoisosasta, Hossasta. Hossan polkuverkosto on parhailla kalastus- ja eränkäyntialueilla.


Suomussalmen kunnan retkeilyinfo.


Retkeilyreittien kartat sekä palvelut löytyvät Kainuun ulkoilukartasta.


Hossan retkeilyalue:

Hossan retkeilyalueella on merkittyjä vaelluspolkuja noin 90 km,
hoidettuja hiihtolatuja 60 km ja melontareittejä 100 km. Niiden varsilla
on nuotiopaikkoja, laavuja ja autiotupia. Hyvin hoidettu retkeilyalue
on turvallinen myös lapsiperheille. Osa kämpistä ja poluista soveltuu
myös liikuntaesteisille.


AutiotuvatSuomussalmen alueella on useita autiotupia. Autiotupa on luonnossa liikkuville tarkoitettu vaatimaton rakennus. Tuvat ovat kaikille avoimia, lukitsemattomia yöpymis- ja levähdyspaikkoja. Tuvissa voi olla yön tai kaksi ilman ennakkovarausta. Ruuhka-aikoina tuvat voivat olla täynnä. Varustuksen autiotuvissa on makuulaverit, pöytä, penkit, keittoastioita, kamiina ja kuivakäymälä sekä joskus kaasuliesi. Myös polttopuuta, saha ja kirves on valmiina. Tuvissa ei saa tupakoida, eikä osiin tuvista saa tuoda lemmikkieläimiä.Tarkemmat tiedot autiotuvista saa osoitteesta:

www.luontoon.fi

tai

puh. 040 724 3756.

Hossan autiotuvat:

Hossan Luontokeskus, puh. 0205 64 6041.

Kalastus

Suomussalmella on runsaasti pilkki-, uistelu-, perhokalastus- ja rantaongintapaikkoja. Pilkkiä ja onkia saa vapaasti, lukuun ottamatta koskia ja virkistyskalastusalueita. Myös viehe- ja verkkokalastus sekä seisovat pyydykset ovat luvanvaraisia.

Lisätietoja:

Kainuun ulkoilukartasta

&

"Kalalla Kainuussa" -sivuilta.


VIRKISTYSKALASTUS

Suomussalmelta löytyy seuraavat virkistyskalastusalueet:

Hossan Kalamiehen paratiisi,

Yli-Vuokin virkistyskalastusalue

&

Seitenahveninen.


Kalamiehen paratiisi

Hossan kalavesiä hoidetaan suunnitelmallisesti. Luontaisten kalalajien riittävyydestä huolehditaan istutuksin ja osaan umpivesistä istutetaan myös pyyntikokoista kirjolohta, järvilohta, taimenta ja nieriää. Perho-, pilkki- ja uistelualueet ovat helposti saavutettavissa. Erämaan kätköissä hienoilla reittivesillä voi kalastella haukia, ahvenia, siikoja, harreja ja taimenia. Luontokeskuksesta voi ostaa tarvittavat luvat ja vuokrata soutuveneen uisteluun.

Tiedustelut: Hossan
Luontokeskus, puh. 0205 64 6041.

Lisäksi Hossassa lupia myy Erä-Hossa
Oy, puh. (08) 732 310.


Seitenahvenisen virkistyskalastusalue

sijaitsee n. 10 kilometrin päässä Suomussalmen keskustasta. 11 ha:n suuruiseen järveen on istutettu pyyntikokoista kirjolohta, harjusta ja siikaa. Siinä on myös haukia ja ahvenia. Alueen muita palveluja ovat merkityt retkeilypolut, takkamaja, laavut ja tulentekopaikat puu- ja
jätehuoltoineen sekä Metsähallituksen vuokratupa n. 3 km:n päässä. lupia myyvät Teboil Turjanhovi, puh. (08) 711 052 ja Ämmän Erä-Urheilu, puh. (08) 711 338.


Yli-Vuokin virkistyskalastusalue

Vesireitti koostuu yli 20 km pitkästä järvien ja koskien nauhasta.
Koskissa ja virroissa on hyvin kasvavia harjuksia ja Vuokkijärvestä
vesireitille nousee järvitaimenia. Alueelle istutetaan myös
säännöllisesti lohikaloja. Koskien rannoilla on huollettuja
taukopaikkoja ja vuokrakämppiä. Kalastuslupia saa Saapaskosken
lupa-automaatista. Lisäksi lupia myyvät Suomussalmen kuntakeskuksessa, Ämmänsaaressa, Teboil Turjanhovi, puh. (08) 711 052 ja Ämmän Erä-Urheilu, puh. (08) 711 338.


Lisätietoja virkistyskalastuksesta saa myös Metsähallituksen sivuilta.

Moottorikelkkailu

Suomussalmella on kelkkauria n. 550 km, joista koneellisesti kunnossapidettäviä n. 350 km.

Reittien varrella on tauko- ja tulentekopaikkoja, joissa voi nauttia pientä välipalaa nuotiolla.

Vastaanottomme myy Suomussalmen Kelkkapoolin tukitarroja.

Frisbeegolf

Jätkänpuisto DiscGolfPark on kaunis 9-väyläinen frisbeegolfrata aivan valtatie 5:den kyljessä Suomeussalmella. Rata on perustettu syksyllä 2009.

Jätkänpuisto on hyvin hoidettu rantapuisto, mikä kulkee Kianta-järven rantaa pitkin. Puistossa on hieman korkeuseroja ja puusto on vaihtelevaa. Rata kulkee vastapäivään, poiketen välillä puiston keskellä. Osa väylistä on aivan rannan tuntumassa. Tämä on erinoamisen kaunis paikka pelata frisbeegolfia. Suomussalmen keskustaan on noin 500 metrin kävelymatka.

Lähin koulu sijaitsee 200 metriä radalta.
Rata soveltuu aloittelijoille harrastelijoille sekä kilpapelaajille. Väyläpituudet vaihtelevat 45–104 metrin välillä. Radan kokonaispituus on 670 metriä ja par 27 heittoa. Pysäköintialueita on kaksi ja WC:t löytyvät väylien 1. ja 2. välistä. Rata alkaa sataman tuntumasta, missä on radan ilmoitustaulu (INNOVA InfoBoard). Kaikki heittopaikat ovat tekonurmea (INNOVA TeePad). Korit ovat vuoden 2009 INNOVA DisCathereitä.

Suomussalmenkunta on todella panostanut tähän frisbeegolfrataan, joten kannattaa käydä tutustumassa!

Maastohiihto

Suomussalmen runsaslumiset talvet tarjoavat mainiot mahdollisuudet maastohiihtoharrastukseen.

Hyvin hoidettuja ja valaistuja hiihtolatuja on Suomussalmen keskustan läheisyydessä olevassa Haverisen hiihtokeskuksesta. Haveriseen pääsee n. 5 km pitkää valaistua yhdyslatua keskustasta, aivan hotellin nurkalta.