Pesiönlinnan kauppiaskoti

Kauppamuseo, Ilmari Kianto -näyttely ja valokuvanäyttely.
Taiteilija Niina Heikkisen keramiikkanäyttely.

Avoinna:
Sopimuksen mukaan.


Tiedustelut:
Marja Heikkinen, puh. 040 529 2092.

Osoite:
Asematie 22
89600 Suomussalmi

KARTTALINKKI

Pesiönlinnan tarina
Venja Niemi (1904-1984) perusti ensimmäisen kauppansa Suomussalmen Kirkonkylälle 20-luvulla. Nykyiselle paikalleen kauppa siirtyi vuonna 1943.

Myös kirjailija Ilmari Kianto liittyy vahvasti Pesiönlinnan historiaan sillä Kiannon ja Venjan vuosikymmeniä jatkunut sukulaissuhde ja ystävyys alkoi kun Venja meni naimisiin Ilmari Kiannon vaimon tyttären kanssa.
Venjan omistaessa Pesiökylän ainoan kameran, on Pesiönlinnassa nähtävillä paljon kuvia Ilmari Kiannosta, hänen perheestään kuin myös pesiökyläläisistä. Pesiönlinnassa on todennäköisesti säilynyt eniten kuvia Ilmari Kiannosta, sillä kirjailijan perheen kokoelmat tuhoutuivat Turjanlinnan palossa.
Ilmari Kianto kirjoitti myös lähemmäs sata kirjettä, suurin osa runon muodossa, Venjalle ja Mairelle joista mielenkiintoisimmat ovat esillä näyttelyssä.


Kaupan toiminta loppui 1950-luvun lopussa. Pesiönlinnaan jäi runsaasti pula- ja sota-ajan kauppatavaroita, joista on koottu entisajan "kauppa".


Ilmari Kiannon näyttely


Näyttely esittelee korpikirjailija Kiannon laajaa tuotantoa ja värikkäitä elämänvaiheita kuvin, tekstein, esinein ja multimediaesityksin. Katsaus Kiannon lähes 96-vuotiseen elämään on samalla katsaus modernisoituvan suomalaisen yhteiskunnan vaiheisiin.

Avoinna kirjaston aukioloaikoina:

Kiannonkatu, Suomussalmi

ma - pe 10 - 19
la 10 - 15
aattoina klo 10 -16

KARTTALINKKIKiantalaivaristeilyt Turjanlinnaan

25.6. - 12.8.2018

Lähtöajat päivittäin: ( jos vähintään 5 henkilöä)

Klo. 11:00 & Klo 15:00

Risteilyn kesto on 2 tuntia.

HINNASTO:

Aikuiset 15 €

lapset (4-12 v.) 7 €

Ryhmät yli 20 hlöä -10 %. Hinta sisältää laivamatkan, kohdeoppaan palvelut ja pääsymaksun.

Tiedustelut/varaukset:

Suomussalmen Matkailutoimisto

Puh. (08) 6155 5545

tourist.office@suomussalmi.fi


Kotiseutumuseo

Vuodesta 1967 toiminnassa ollut Suomussalmen kotiseutumuseo avattiin Suomussalmen kunnan täyttäessä 100 vuotta. Kotiseutumuseon melkein parikymmentä rakennusta on kerätty ja koottu eri puolilta kuntaa

Museon päärakennus, maineikas Alanteen talo, on siirretty Vuokin suunnasta Alanteenjärven rannasta. Alanne on Kotiseutumuseon esineistö antaa hyvän kuvan 1800- ja 1900-luvun suomussalmelaisista elämäntavoista. Esineistöä täydennetään yhä.

Piiat, Rengit ja kotieläimet luovat eläväisen menneen ajan tunnelman. Uutuutena museolle on rakennettu kaksi lasten tehtävärataa. Rata sopii erinomaisesti koululuokille.

Kahvittelutuokion mahdollistaa Kirkonkylän Kyläyhdistyksen Narikka-kioski, josta saa kahvia, pullaa, limunaatia, namuja, postikortteja jne.


Tiedustelut museon aukiolokautena:
Suomussalmen kotiseutumuseo
Kirkkotie 35, 89800 SUOMUSSALMI KK
puh. 044 777 3184

KARTTALINKKI

Muina aikoina:
Kulttuuripalvelut, PL 40, 89601 SUOMUSSALMI 044 511 9871
fax (08) 6155 5531Kivikautiset kalliomaalaukset

Suomen pohjoisin kalliomaalaus löydettiin Hossan retkeilyalueen pohjoisosasta,

Somerjärven rannasta v. 1977. Maalauksen iäksi on arvioitu n. 3500-4500 vuotta. Värikallio on yksi Suomen suurimpia kalliomaalauksia.

Kalliosta voidaan erottaa kaikkiaan 61 erillistä kuviota mm. hirvi- ja ihmishahmoja, karhuntassun kuvia sekä sisiliskomaisia kuvioita. Erikoisuutena ovat suurikokoiset hahmot, joilla on kolmiomainen pää. Vastaavia ei ole löytynyt muista Suomen kalliomaalauksista. Muualla yleiset venehahmot puuttuvat sitä vastoin Hossasta kokonaan.


Värikalliolle johtaa merkitty polku ja talvisin sinne pääsee hiihtoretkireittiä pitkin. Jalonniemi-talossa on Suomussalmen esihistoriasta kertova näyttely.Raatteen portin talvisotamuseo

Raatteen Portin talvisotamuseo on uudistunut täysin kesälle 2014 ja museotilaa on nyt yli 300 neliötä.

KARTTALINKKI

Vaihtuvan näyttelyn osio uudistetaan jälleen kesälle 2016, nostamme esille vänrikki Elon traagisen tarinan pohjoisen Suomussalmen puolustustaisteluista.

Talvisotanäyttely kertoo Suomussalmesta ennen talvisotaa, evakkoonlähdöstä, kylmyyden vaikutuksista sodan kulkuun, puna-armeijan kohtalonhetket, Suomelle kallisarvoisesta sotasaaliista Raatteen tieltä sekä olosuhteet, joihin palattiin sodan jälkeen. Näyttelyyn kuuluva filmi on myös uutta tuotantoa, uuden dokumenttielokuvan käsikirjoituksen on laatinut Pekka Lehtosaari. Näyttely esittelee enemmän sodanaikaista raskasta kalustoa mm. Raatteen tien taisteluissa mukana ollut venäläinen panssarivaunu on esillä uusittuissa ulkotiloissa.

Sivuille tästä


miehet__vitriinissapieni.jpg